سیتروئن C3-XR که طبق توافق سایپا و دانگ فنگ قرار است با همین نام در کاشان مونتاژ شود، از یک موتور 1.2 لیتری سه سیلندر توربو بهره میبرد که توان تولید 116 اسب بخار قدرت و 190 نیوتنمتر گشتاور را دارد. این توان از طریق یک جعبه دنده شش سرعته دو کلاچه ساخت گترگ آلمان به چرخهای جلو منتقل میشود. همین جعبه دنده درواقع از اصلیترین مزایای C3-XR است، چراکه به دلیل هماهنگی فوقالعادهاش با موتور، به راحتی ضعف قدرت موتور کوچک C3-XR را جبران کرده و توانمندی حرکتی مناسبی برای این خودروی کوچک شهری ایجاد کرده است.

بورس24 : طی هفته ای که گذشت، گران شدن ناگهانی خودروهای مونتاژی حسابی خبرساز شد.
افزایش دیون دولتی، عنوانیست که برای این گران شدن بیان کرده اند. برخی خودروها رکورددار افزایش بوده اند، سوبا M4 شرکت فرداموتورز با 900 میلیون تومان افزایش قیمت (از 2.4 میلیارد به 3.3 میلیارد) و لوکانو L7 با 536 میلیون افزایش (از 2.414 میلیارد به 2.950 میلیارد) صدرنشین این جدول هستند.
محصولات مدیران خودرو در همه برندهای MVM ، فونیکس و اکستریم نیز افزایش از 34 تا 330 میلیون تومان داشته اند. به طور مثال قیمت فونیکس FX پریمیوم به تنهایی 288 میلیون بالاتر رفته و در این شرکت اکستریم VX با افزایش 330 میلیون تومانی پیشتازی می کند.
اما ببینیم این دیون دولتی دقیقا چیست و بر عهده کیست؟
آنچه دیون دولتی گفته می شود شامل عوارض گمرکی، هزینه های شماره گذاری، بیمه، مالیات و سهم نوسازی ناوگان امداد نجات در کشور می شود. افزایش قیمت بیمه و هزینه های انبارداری و حمل و نقل که هرسال بوده و چیز جدیدی نیست.
اما از آغاز سال 1404 چند تغییر در بخش های دیگر نمایان شده است. اول این که در قانون جدید مقرر شده 1 درصد از قیمت هر خودرو، باید برای خرید آمبولانس و نوسازی این بخش پرداخت شود که عدد کمی نیست.
دوم و از همه مهمتر افزایش هزینه دلاری گمرک از ارز مرجع 28500 تومانی به 68150 تومانی است که در هر دلار چیزی حدود 40هزار تومان اختلاف ایجاد می کند. به طور مثال برای یک خودروی 20هزار دلاری (در صورتی که تعرفه گمرکی را 100 درصد بدانیم) ، به تنهایی 800 میلیون تومان اختلاف قیمت گمرکی آن می شود. این اختلاف ناشی از افزایش قیمت ارز مرجع است که از ابتدای سال مبنای محاسبات قرار گرفته است.
از طرفی هزینه های مربوط به شماره گذاری نیز رشد قابل توجهی داشته که همه اینها دست به دست هم داده اند تا قیمت تمام شده یک خودروی مونتاژی را افزایش دهند. خودروهایی که به جز درصدی از داخلی سازی، عمده آن وابسته به واردات قطعات از خارج از کشور است و ارزبری دارد.
حال آن که چرا برخی خودروها بیشتر و برخی کمتر دچار افزایش قیمت شده اند؟ جواب به عمق داخلی سازی برمی گردد. خودروهایی که درصد بالاتری داخلی سازی شده اند و قطعات خارجی آن ها کمتر است طبیعتا ارزبری کمتری دارند و عوارض گمرکی آن ها کمتر است، بنابراین کمتر هم دچار افزایش قیمت شده اند. اما آنهایی که صدرنشین جدول افزایش ها هستند، مشخصا کمتر داخلی سازی شده اند و ارز بیشتری برای واردات قطعات به خود اختصاص می دهند.
پرداخت این اختلاف قیمت بر عهده مشتری هاست یا خودروسازی ها؟
قبل از هرچیز مشتریان باید به قراردادهای خود رجوع کنند تا ببینند چه توافقی با خودروساز داشته اند. یا از یک وکیل کمک بگیرند. اما قاعده منطقی این است که اگر در قرارداد موعد تحویل خودرو تا پایان سال 1403 بوده و خودروساز با دیرکرد دارد امسال تحویل می دهد، این افزایش نرخ بر عهده خودروساز است. اما اگر موعد تحویل در قرارداد سال 1404 است، می تواند این اختلاف قیمت بر عهده مشتری قرار بگیرد.
پس لرزه های این افزایش قیمت چیست؟
بازار قطعا به این افزایش قیمت شرکتی واکنش نشان خواهد داد. خودروهای دست دوم از همین برندها هم دچار افزایش (هرچند کمتر از میزان اصلی) خواهند شد و تورم شکل خواهد گرفت. اما ماجرا به اینجا ختم نمی شود. چرا که افزایش قیمت خودروهای مونتاژی اقتصادی که عمدتا بین 1.5 تا 2 میلیارد تومان بوده اند، قیمت این خودروها را به بالای 2 میلیارد رسانده اند و به همین شکل ، ترتیب بازار را به هم ریخته اند. به طور مثال قیمت جدید پیکاپ T8 کرمان موتور به 2.2 میلیارد رسیده، خودرویی که سال گذشته کمتر از 1.5 میلیارد بود و حالا در جایگاه جدید خود، قرار است با خودروهای وارداتی کارکرده 2015 به بالا رقابت کند. آن دسته از خودروهای وارداتی هم بیکار نمی شینند و قیمتشان مجدد رشد خواهد کرد.
به طور کلی چیدمان بازار در همه بخش ها دچار تغییر خواهد شد، اما این الزاما به معنای رونق بازار نیست و رکود کماکان گریبانگیر بخش عمده ای از بازار خواهد بود.
از تازه واردها چه خبر؟
فرانسوی ها اولین بار با همین سیتروئن و با نام ژیان بازارهای بیش از نیم قرن قبل را ما فتح کرده بودند، پس می توان گفت قدیمی ترین حضور فرانسوی ها در ایران با همین نام بوده است. سال ها گذشت ، رنو و پژو جای این خودروساز را گرفتند و بعدها زانتیا و C5 حضور سیتروئن را در بازار ایران احیا کردند.
بعد از اتمام دهه 80 شمسی، باز هم چند سالی جای خالی این برند در بازار پر تلاطم آن روزها حس شد تا این که بعد از امضای برجام، C3 سر از سایپا-سیتروئن (شرکت پسابرجامی مشترک سایپا و سیتروئن) در آورد.
دیری نگذشت که C3 نیز همراه با پژو 2008 از خطوط تولید خارج شدند و بازار برای همیشه با آن ها خداحافظی کرد. اما حالا جدیدترین خودرویی که بالاخره بعد از سال ها انتظار قرار است توسط سایپا به بازار عرضه شود، سیتروئن C3-XR است. خودرویی که طی سال های گذشته با نام های متعدد از جمله سیلک به نمایشگاه های مختلف می آمد و الان قرار است روی خط تولید سایپا کاشان به تولید برسد و از اواخر خرداد یا اوایل تیر فروش آن آغاز شود. حالا این تازه وارد سایپا چه مشخصاتی دارد؟
سیتروئن C3-XR که طبق توافق سایپا و دانگ فنگ قرار است با همین نام در کاشان مونتاژ شود، از یک موتور 1.2 لیتری سه سیلندر توربو بهره میبرد که توان تولید 116 اسب بخار قدرت و 190 نیوتنمتر گشتاور را دارد. این توان از طریق یک جعبه دنده شش سرعته دو کلاچه ساخت گترگ آلمان به چرخهای جلو منتقل میشود. همین جعبه دنده درواقع از اصلیترین مزایای C3-XR است، چراکه به دلیل هماهنگی فوقالعادهاش با موتور، به راحتی ضعف قدرت موتور کوچک C3-XR را جبران کرده و توانمندی حرکتی مناسبی برای این خودروی کوچک شهری ایجاد کرده است.
از نظر امکانات سیتروئن C3-XR قرار است در سه تیپ مختلف به بازار معرفی شود. تیپ اول که ساده ترین تیپ آن است V1نام دارد. این خودرو در تیپ V1 علاوه بر امکانات الزام آور استاندارد 85گانه نظیر کنترل پایداری، TPMS و غیره از امکاناتی نظیر کروزکنترل، سنسور نور و باران و راهنمای تعویض دنده بهرهمیبرد. در تیپ V2 به این امکانات موارد دیگری نظیر کیسه هوای پردهای، چراغ مشایعت، شیشه دودی عقب، گرمکن صندلیهای جلو، آینه بغلهای تاشو برقی، آینه وسط الکتروکرومیک و صندلی برقی افزوده میشود. در نهایت در تیپ V3 علاوهبر همه امکانات فوق، سیستم ورود و حرکت بدون کلید (KEYLESS)، سانروف و فرمان دی کات نیز خواهد داشت.
C3 جدید در مقایسه با نسل قبلی آن که در سال های 1397 و 1398 تولید می شد و موتور پر توان 163 اسب بخاری داشت، شاید ضعیف تر به نظر برسد، اما هماهنگی موتور و گیربکس آن خوب است. عملکرد آن در پیچ ها و ناهمواری ها مناسب ارزیابی می شود و حس خوبی به سرنشینان می دهد. شاید فضای پای سرنشینان عقب محدود باشد اما فضای بار صندوق عقب کافی به نظر می رسد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.